Meer oog en zorg voor kwetsbare geldezels
Jongeren, mensen met een licht verstandelijke beperking, ernstige psychische problemen of nieuwkomers zijn stuk voor stuk makkelijke doelwitten voor de ronselaars van geldezels. Deze mensen in kwetsbare posities kunnen de gevolgen van hun handelen immers niet of nauwelijks overzien. Daarmee zijn zij makkelijk voor het criminele karretje te spannen. Het gemak en de snelheid waarmee complexe, financiële processen vandaag de dag online kunnen worden uitgevoerd spelen kwetsbare geldezels parten. Er wordt hen een haast directe beloning voorgehouden. Bied daar maar eens weerstand tegen als je sowieso al niet sterk in je schoenen kan staan! Kwetsbare geldezels werken zichzelf in een digitale oogwenk in de nesten.
Wat doet een geldezel?
Voor een vergoeding – en/of onder druk – pint of sluist een geldezel geld weg dat niet van hem of haar is, maar via tussenpersonen illegaal is verkregen. De geldezel maakt zich daarmee schuldig aan witwassen (Artikel 420bis Wetboek van Strafrecht; Arevalo 2015; Bekkers, Schiks & Leukfeldt, 2020). Bepalend is daarbij het verhullen of verbergen, voor handen hebben, omzetten of overdragen van geld waarvan men weet of kan weten dat het direct of indirect van criminaliteit afkomstig is. Hierop staat een gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of een geldboete van de vijfde categorie (max. € 87.000). In de praktijk worden de zaken van geldezels doorgaans onder voorwaarden geseponeerd of krijgen zij een geldboete, taak- of leerstraf. Geldezels worden – als onmisbaar sluitstuk van de criminele keten om geld wit te wassen (Bekkers, Schiks & Leukfeldt, 2020) – actief geronseld met het verhaal dat er geen straf op volgt en de beloning snel en groot zal zijn.
Over de auteurs:
Dr Remco Spithoven is lector Maatschappelijke Veiligheid aan de Hogeschool Saxion. E-mail: r.spithoven@saxion.nl
Drs. Henk van Ee is docent-onderzoeker en projectleider Veiligheidslab aan Hogeschool Saxion
Dr. Ynze van Houten is senior onderzoeker bij het lectoraat Maatschappelijke Veiligheid / Hoofddocent Integrale Veiligheidskunde & Security Management aan de Hogeschool Saxion.
Klik HIER > SPITHOVEN EE HOUTEN Money muling 3-2021 om het volledige artikel te downloaden.
Reacties zijn welkom. Verspreiding via social media wordt aanbevolen.
Edward van der Torre zegt
Een boeiend artikel in TvdP. Dat gebeurt niet vaak genoeg; ik stuit, zonder er gericht naar te zoeken of specifiek onderzoek naar te doen, vaak op geldezels bij veldwerk. Drugs meestal niet ver weg