(2020), A. Boer, R. Ceulen, H. Moors, T. Spapens, Politie en Wetenschap,
151 pagina’s, ISBN 978 90 124 0594 2.
Na diverse studies over de intergenerationele overdracht van criminaliteit, gaf Politie en Wetenschap gehoor aan de toenemende behoefte aan vervolgonderzoek, gericht op de vraag hoe succesvol kan worden geïntervenieerd in criminele families. In dit boek worden de resultaten van dat onderzoek beschreven. Centraal stond een inventarisatie en analyse van interventies en werkwijzen, die worden toegepast om criminele familienetwerken te frustreren en/of te neutraliseren. Zowel preventieve als repressieve maatregelen werden bestudeerd. Ook niet- of post-strafrechtelijke aanpakken zoals interventies op het gebied van psychosociale begeleiding, schuldsanering of gezinsreclassering zijn onder de loep genomen. Eveneens is gekeken naar gespreks- en onderhandelingsstrategieën, het bereiken van moeilijk toegankelijke doelgroepen en initiatieven in het kader van maatschappelijke mobilisatie. Het onderzoek leidt tot een heldere conclusie. Ondanks brede aandacht voor integrale samenwerking en de creatieve inzet van straf-, civiel- en bestuursrechtelijke middelen, sluit de aanpak van repressie, verstoring en afpakken nog zeer beperkt aan op de benadering van preventie, hulpverlening, scholing, maatschappelijk werk en gezondheidszorg. Effectevaluaties van multisysteem-therapeutische aanpakken tonen echter aan dat preventieve interventies zonder aandacht voor gezins- en familieprocessen geen effect sorteren. Beleidsmakers en professionals ervaren in praktijk drempels op het gebied van het bundelen van kennis, ervaring en informatie. Men komt niet altijd tot een helder geformuleerde doelstelling of een goed beargumenteerde keuze voor de gezinnen en personen waarop de aanpak zich richt.
Een gecoördineerde en systeemgerichte aanpak komt zo niet tot stand. Is de doelstelling helder, de selectie haalbaar en gebaseerd op goed zicht op de betrokken gezinnen, dan kan vanuit bestaande registraties en met gebruikmaking van de expertise van professionals een plan worden gemaakt om degenen te identificeren die mogelijk tot verandering bereid zijn. Vervolgens kan met hen hierover in gesprek worden gegaan en kunnen scenario’s worden opgesteld om het gestelde doel te realiseren. Alles staat of valt met aandacht voor situatie, context en maatwerk – met professionaliteit en veerkracht in een weerbarstige praktijk.
Om intergenerationele overdracht van criminaliteit tegen te gaan is integrale aanpak en systeembenadering vereist. De studie biedt inspiratie aan professionals die bij en voor gemeenten vat proberen te krijgen op deze complexe en taaie problematiek.
Geef een reactie