
Zware tijden voor de boa’s, die naast de bestaande taken verantwoordelijk zijn voor de handhaving van de coronaregels. Wordt het tijd dat de politie de boa’s te hulp schiet?
‘Een gezondheidscrisis is geen evenement’
Ruud Kuin
Voorzitter Nederlandse Boa Bond
Bij een voetbalwedstrijd is de KNVB verantwoordelijk voor een ordentelijk verloop. En als de situatie escaleert, of dreigt te escaleren, is de politie nadrukkelijk aanwezig. En zo is dat bij tal van evenementen, zoals festivals, congressen of demonstraties. Maar is dit eigenlijk wel zo vanzelfsprekend als het gaat om de handhaving van de noodverordening in verband met Covid- 19? Is de gemeente in dat geval wel ‘de sector’ die als enige verantwoordelijk is voor ‘een ordentelijk verloop’?
Mijn vraag heeft niets te maken met de twijfel of boa’s wel of niet toegerust zijn voor deze taak. De boa’s hebben in de praktijk ook laten zien dat ze deze belangrijke klus uitstekend aankunnen. Er was terechte kritiek op de grote verschillen in het aantal boetes per regio. Dat lag echter niet aan de individuele boa, maar wel aan de verschillende instructies in de veiligheidsregio’s.
Mijn verbazing betreft het feit dat de top van de politie de handhaving in een gezondheidscrisis gelijk stelt aan een evenement als het voetbal. En dat hierover nauwelijks discussie was. Bij de vraag wie primair belast is met de handhaving lijkt schaarste leidend te zijn geweest; schaarste aan politiecapaciteit wel te verstaan. Wij betwisten niet dat deze bestaat. Maar als we eerst de principiële vraag hadden beantwoord wie deze essentiële taak, in het belang van de volksgezondheid, het beste kan uitvoeren, dan was er een andere uitkomst geweest. Dan had de conclusie moeten zijn dat politie en boa’s de handhaving van de noodverordening meer samen hadden moeten doen.
‘Pak die handhaving weer op’
Esmeralda Wallast Groenewoud
Directeur Toezicht en Hand having Openbare Ruimte
Reguleren van veiligheid vereist samenwerking tussen burgers, ondernemers, handhavers en de politie. De gemeentelijke invloed op de politie is afgenomen en het is de politieleiding niet gelukt om de (voorzienbare) uitstroom bij de politie te compenseren. Tekorten zijn het gevolg. De overblijvende capaciteit wordt nauwelijks nog ingezet op handhaving. Zo wordt handhaving steeds meer een exclusieve gemeentelijke taak. Dit leidt tot groei van gemeentelijke handhavingscapaciteit, terwijl inzet van handhavers in drukke gebieden, zonder directe back-up door de gewapende politie, leidt tot een toename van geweldsincidenten. Een neerwaartse spiraal die alleen kan worden doorbroken door intensievere samenwerking.
Iedere politie-eenheid zou een klein vast deel van haar sterkte (10 procent van het aantal handhavers) beschikbaar kunnen stellen voor geplande handhavingsacties. Het voordeel is dat er samen, planmatig, 24/7 én informatie-gestuurd kan worden gehandhaafd. Ook op tijden en plaatsen waar handhavers dat alleen (in verband met onveiligheid) niet kunnen. Bijkomend voordeel is dat de burgers en ondernemers zien dat de politie zich weer bezig gaat houden met de dagelijkse problemen in de straat en wijk, iets waaraan ik een groeiende behoefte signaleer. Ik doe daarom, juist in deze corona-tijd, een appel op de politie om handhavingstaken opnieuw op te pakken. Handhavers samen met de politie, dicht bij burgers en ondernemers. Het kan wellicht net zo’n succes worden als het zo populaire wijkagentenconcept.
Geef een reactie