De vier genomineerden over hun afstudeeronderzoek. Wie wint dit jaar de Politieacademie scriptieprijs?
Multidisciplinair leerwonder
Naam drs. Maarten Spoel MCPM
Scriptie De altijd lerende regionaal operationeel leider?
Studie Master of Crisis and Public Order Management
Werkt vakgroepcoördinator Leiding & Coördinatie op de Crisismanagement Academie (IFV)
Waarom een onderzoek naar de Regionaal Operationeel Leider (ROL)? “Ik heb 10 jaar als informatiemanager met een ROL te maken gehad bij grootschalige incidenten. Ik raakte geboeid door wat deze allemaal moest weten. ROL’s moeten kennis hebben van alle bloedgroepen bij een ramp, incident of crisis. Zij zijn uiteindelijk degenen die de knopen doorhakken.”
Je onderzoek richtte zich op de doelgroep, leeractiviteiten, leervoorkeuren, leerwensen en karakteristieken?
“Ik deed een kwantitatief onderzoek onder 56 ROL’s en aanvullend een kwalitatief onderzoek onder 11 ROL’s. Een inventarisatie als deze is nog niet eerder gedaan. We weten nu hoe ROL’s leren en welke leeractiviteiten daarbij ondersteunen.”
Wat ontdekte je hierover?
“Meerdere zaken, maar om er eentje uit te lichten: de leeractiviteit oefening met het Regionaal Operationeel Team (ROT), waar de ROL de leider van is, doet de ROL het meest. Een oefening heeft de leervoorkeur ‘oefenen’, hier scoort de ROL echter laag op, de hoogste leervoorkeuren zijn ‘ontdekken’ en ‘kunst a. ijken’. Dit houdt in dat het leerrendement van de ROL lager is bij een oefening dan een leeractiviteit met de leervoorkeur ‘ontdekken’ of ‘kunst a. ijken’. Maar de ROL denkt wel dat deze leeractiviteit het meest bijdraagt aan het vakbekwaam blijven (86,7%). Het nieuw verkregen inzicht is dat de ROL niet een oefening doet om te leren, maar om kennen en gekend te worden en routine op te bouwen.”
Toekomstbestendig werven
Naam Sophie Molenaar
Scriptie Alles wat de toekomst brengt, maak er politiewerk van!
Studie Bachelor of policing
Werkt Operationeel Specialist A in Sneek (per 1 juli)
Waarom afstuderen op de werving bij de politie?
“Vet, dacht ik bij de nieuwe wervingscampagne van de politie. Maar trekken we met dit stoere beeld de mensen aan die we wíllen? Past dit in de (toekomst)visie van de politie? In de scriptie leg ik de visie(s), het beleid en de uitvoering van de werving van politieambtenaren naast elkaar.”
Weet de politie welke mensen in de toekomst nodig zijn?
“De Politieonderwijsraad en de werkgroep herijking beroepsprofi elen hebben een duidelijke visie beschreven. Een van de adviezen van eerstgenoemde is bijvoorbeeld een niveauverhoging van de basisopleiding naar associate degree. Dat sluit aan bij toekomstvisies over de politie van de afgelopen decennia.”
Wat zie je van die visies terug in de werving?
“In de campagne worden deze beleidsstukken of adviesrapporten niet gebruikt. Er is dus een kloof tussen visie(s), beleid en uitvoering. Mede daardoor is het beroepsbeeld van aspiranten niet altijd overeenkomstig de werkelijkheid. Het stoere imago strookt bijvoorbeeld niet met het groeiende belang van de wijkagent als verbinder.”
Welk advies heb je aan de politie?
“Baseer de inhoud van campagnes mede op de beroepsprofi elen. Deze beschrijven de essentie van het beroep, in de context van maatschappelijke ontwikkelingen en zijn daarmee toekomstbestendig. Zo werf je de juiste kandidaten en wordt een begin gemaakt met een toekomstbestendige politie.”
Belangstellenden kunnen de scriptie opvragen bij Sophie.Molenaar@politie.nl
Schieten met morele kennis
Naam Pascal Martens
Scriptie A moral compass
Studie Master of Science in Policing
Werkt plv. sectorhoofd Kennis en Onderzoek (Politieacademie)
Waarom onderzoek naar het morele kompas van politiemensen bij schietincidenten?
“Binnen een professionele organisatie dat het geweldsmonopolie heeft, is het moreel handelen een belangrijk onderdeel. Dit vraagt veel van de kennis van politiemensen en zou moeten doorwerken in de besluitvorming. Wanneer het moreel handelen gebeurt vanuit andere invloeden dan de organisatorische waarden staat immers de legitimiteit onder druk.”
Hoe wordt de morele kennis gebruikt?
“Ik ontdekte dat in proactieve en bewuste uitvoering van politietaken organisatorische waarden redelijk goed worden toegepast. Maar dat deze morele kennis in reactieve en instinctieve noodweersituaties nauwelijks een rol speelt. Politieagenten handelen dan eerder als mensen in nood. In alle gevallen treedt eigen perceptie naar de voorgrond en dreigt de morele kennis irrelevant te worden.”
Welk advies heb je aan de politie op basis van jouw onderzoek?
“In de Integrale Beroepsvaardigheid Training (IBT) moet meer aandacht komen voor moreel handelen onder dreigende omstandigheden, met aandacht voor perceptie: meer casuïstiek trainen en bespreken bijvoorbeeld. Zodat politiemensen op de hoogte zijn van relevante expliciete morele kennis en overwegingen in een levensbedreigende situatie. Tenslotte moet de politie als organisatie een perspectief ontwikkelen rondom het professioneel én intuïtief handelen. Zodat ze dit beter kan verantwoorden aan de samenleving.”
https://bit.ly/2Xbg0nJ
Zien wat je moet zien
Naam Carien Koopmans LLM MCI
Scriptie Besluitvorming bij kindermishandeling
Studie Master of Criminal Investigation
Werkt Teamchef C, Eenheid Noord-Nederland
Waarom deze scriptie naar besluitvorming bij mogelijke kindermishandeling?
“Ik ben een zij-instromer bij de politie, ik werkte hiervoor als onderzoeker orthopedagogiek bij de Rijksuniversiteit Groningen en kende deze problematiek goed. Al snel kwam dit thema bij de politie opnieuw bij mij terecht. Een onderwerp met veel urgentie: voor het slachtoff er is het essentieel dat we signalen vroegtijdig herkennen en weten welke interventies mogelijk zijn.”
Je ondervroeg 153 politiemensen in Noord- en Oost-Nederland?
“Zij beoordeelden vier gestandaardiseerde casussen op basis van echte dossiers, waarbij mogelijk sprake is van kindermishandeling. Ik vroeg hen onder meer hoe hoog ze de risico’s inschatten en wat er volgens hen moet gebeuren. De meest opvallende uitkomst is dat politiemensen eenzelfde casus verschillend beoordelen. Niet iedereen ziet wat hij zou moeten zien. Het geeft aan hoe belangrijk het is om te oefenen in het herkennen van signalen.”
Wat wil je de politie meegeven?
“Het is niet erg wanneer je zelf niet alle signalen direct herkent. Maar zorg dat je altijd overlegt met andere deskundigen, zodat jouw casus vanuit verschillende perspectieven wordt beoordeeld. Op die manier vallen minder casussen tussen wal en schip. Daarnaast adviseer ik de organisatie om meer on the job trainingen te geven, zodat politiemensen betere voelsprieten ontwikkelen.”
De genomineerde scripties staan ook op www.politieacademie.nl/scriptieprijs
De winnaar is…
De uitreiking van de Politieacademie scriptieprijs is traditiegetrouw tijdens de opening van het politieonderwijsjaar op maandag 7 september. In de jury zitten Jaco van Hoorn (voorzitter), Pieter Tops en Peter van Os. Winnaar in 2019 was Stan Duijf met zijn scriptie ‘Modern Sherlock Holmes. How will the police respond?’. Zijn onderzoek richtte zich op burgerparticipatie in de opsporing.
Geef een reactie