De Politieacademie doet onderzoek naar de toegevoegde waarde van dramaturgie binnen de opsporing. Deze nieuwe vaardigheden kunnen rechercheurs verder helpen bij het ontrafelen en begrijpen van complexe informatiestromen en geeft een inhoudelijke impuls aan de scenario-ontwikkeling. Het denken in verhalende structuren helpt om meer feiten en omstandigheden van een gebeurtenis te openbaren. Door de onderzoeksinformatie gedetailleerd in samenhang en context te bezien kan er meer bewijs gegenereerd worden.
Lector Criminaliteitsbeheersing & Recherchekunde Nicolien Kop en onderzoeker Hanneke ter Veen leiden het experiment in samenwerking met de Generieke Opsporing van Midden-Nederland. ‘’We zijn altijd op zoek naar andere manieren die kunnen bijdragen aan het optimaliseren van opsporing’’, vertelt Nicolien Kop. ‘’Dit is een nieuw en mooi concept. Het is goed om hiermee te experimenteren, om te kijken of het wat is. Opsporing is heel feitelijk en gericht op reconstructie. Het overkoepelende verhaal is voornamelijk zaak van de tactisch analist, maar de opsporingsdramaturg, de tactische rechercheur, zoomt in op scenariomomenten.
Als je in complexe zaken de verhalende lijn kunt zien, dan zie je dingen die je eerder niet zag. Dat is fascinerend.
Je kunt als het ware de camera vanuit verschillende hoeken en perspectieven een zaak laten bekijken en het verhaal vanuit die verschillende hoeken inzichtelijk maken. Een opsporingsdramaturg haalt andere stukjes, andere vragen naar boven dan een opsporingsteam.”
Zie voor meer informatie over het project en hoe je kunt deelnemen: https://www.politieacademie.nl/Pages/Politieacademie-start-experiment-met-dramaturgie-als-hulpmiddel-bij-opsporing.aspx of download de flyer
Meer weten? Neem contact op met
opsporingsdramaturgie.generieke-opsporing.midden-nederland@politie.nl of lees dit uitgebreide artikel
Geef een reactie