Conn (2018), uitgeverij Routledge, 216 pagina’s, ISBN 978 11 386 4368 0
Dit boek biedt een mix van de nieuwste wetenschappelijke inzichten in mental resilience en praktische tips voor leidinggevenden, HRM-adviseurs en betrokken politiemensen zelf. Het boek is, zoals vaker bij Amerikaanse boeken, goed leesbaar en toegankelijk geschreven. In dit geval zelfs zonder de gebruikelijke herhalingen en zonder dat dit afbreuk doet aan de kwaliteit van de inhoud. De literatuurlijsten en leestips bieden de geïnteresseerde lezer de mogelijkheid voor verdere verdieping.
Dr. Stephanie Conn beschrijft niet alleen de meest voorkomende stressbronnen voor politiemensen en andere first responders, maar biedt ook inzicht in de achterliggende dynamieken die deze stress versterken of juist een dempend effect hebben. Ze gaat in op intra- en interpersoonlijke dynamieken die stress kunnen versterken en biedt oplossingen en kaders. Ze staat door het boek heen uitgebreid stil bij de organisationele factoren die een rol kunnen spelen, maar houdt de regie bij de politiemens zelf. In heldere bewoordingen benadrukt ze het belang van vroegtijdige herkenning van disfunctionele stress en beschrijft ze de symptomen, zonder dat het boek verzandt in lijstjes en opsommingen.
Het tweede deel biedt een overzicht van de meest voorkomende therapieën en oplossingen voor overbelasting en (dreigende) PTSS. Er worden praktische tips aangereikt die politiemensen zelf kunnen toepassen. Dr. Conn is een wetenschapper die een cop-turned-psychologist is, met zowel klinische ervaring als operationele ervaring: zij was politieagent en werd psycholoog. Dit is terug te zien aan de voorbeelden die ze in haar boek gebruikt en de wijze waarop ze over beide vakken schrijft. Het boek is geschikt als onderwijsmateriaal en een aanrader voor iedereen die meer achtergrondinformatie wil over mental resilience.
Wendy Dorrestijn is Operationeel Specialist F in de Eenheid Oost-Nederland en promovendus performance psychologie Politieacademie
Geef een reactie