Niet alleen banken en bedrijven omarmen blockchain, ook criminelen maken gebruik van deze technologie. Een uitdaging voor de digitale opsporing, maar ook een kans, betoogt lector Jan Veuger van Hogeschool Saxion. Officier van Justitie Yolanda van Setten ziet daarnaast ook mogelijkheden voor de vervolging.
“Met blockchain criminelen meer op de huid zitten”
Jan Veuger, Lector Blockchain Saxion
Is opsporing met behulp van blockchain mogelijk ? Kan blockchain daarbij het perfecte dossier creëren? Beide zijn waar.
In een vierdaagse masterclass blockchain bij de Eenheid Oost-Nederland gaven we deelnemers van de dienst Opsporing de opdracht een businesscase te maken van een malafide onderneming die op een blockchain werkt. Het in de huid kruipen van een dergelijk bedrijf en daarop de techniek en filosofie van blockchain toepassen, gaf vele interessante inzichten: weten waar je moet zoeken, begrijpen hoe je een dossier opbouwt en begrijpen hoe de business werkt. Maar de grootste leercurve leverde de mogelijkheden van het kunnen doorgronden van informatie.
Zo werden de deelnemers zich zeer bewust van de mogelijkheden en onmogelijkheden van digitale opsporing. Het beter begrijpen van digitale ondermijning en dit kunnen toepassen, maakt dat de politie criminelen meer op de huid kan zitten. Bijkomend voordeel is dat op een blockchain een onwijzigbaar dossier opgebouwd kan worden.
Nu blockchain als technologie steeds verder evolueert en zijn weg vindt in tal van toepassingen en branches, dient zich een nieuwe fase aan. Een uitgelezen kans om digitalisering van opsporing op een next level te krijgen. Toch blijft het van belang kritisch te kijken wat blockchain voor de samenleving betekent en kan betekenen.
Voor de lectorale rede zie https://bit.ly/2OjyCwI
“Kansen voor opsporing en vervolging”
Yolanda van Setten, Officier van Justitie cybercrime
In een artikel op website Tweakers uit 2018 wordt gemeld dat China blockchain gebruikt om bewijsmateriaal te verifiëren.1 Blockchain, digitale handtekeningen en timestamps gelden hier als juridisch bindend. Niet alleen in China wordt de technologie al langer gebruikt in het recht, ook in de Verenigde Staten gebeurt dit. Dit roept de vraag op: wat levert blockchain Nederland op? Een recente rapport van de Universiteit van Tilburg2 is kritisch maar ziet kansen, die door het kabinet bevestigd worden. Vreemd genoeg komt het werkterrein van de opsporing in de kabinetsreactie niet voor, terwijl ook daar mogelijkheden bestaan.
Bewijs wordt meer en meer digitaal vergaard. Dat roept vragen op zoals: waar is de data in beslag genomen, door wie, met welke bevoegdheid en onder wie wordt beslag gelegd? Hoe wordt de integriteit van de data gewaarborgd en hoe voorkomen we dat de chain of evidence wordt doorbroken? Is altijd herleidbaar wat de herkomst van data is?
Blockchain-technologie kan in mijn visie niet alleen de herkomst van data vastleggen, maar ook de integriteit en authenticiteit garanderen. En wat te denken van het fysieke bewijs zoals smartphone, papieren archief of drugs? Je kunt dan wel geen fysiek bewijs in een blockchain opnemen, maar wel het papierwerk, de route die het fysieke beslag aflegt. Ik zie kansen, juist in de opsporing en vervolging.
1) https://bit.ly/3dWA575
2) Blockchain en het recht. Een verkenning van de reguleringsbehoefte (2019), Maurice Schellekens, Eric Tjong Tjin Tai, Wesley Kaufmann, Femke Schemkes en Ronald Leenes, uitgegeven door Tilburg Institute for Law, Technology, and Society.
Geef een reactie