Er komt een nieuwe korpschef! We weten officieel nog niet wie, maar het wordt iemand die de horizon verder weg legt en zichtbaar is gericht op innovatie. Ook de jongere generatie politiemedewerkers gaat zich verbonden voelen met deze eindbaas (v/m), die hen meeneemt naar de toekomst en keuzes durft te maken. Het is iemand die bestaande concepten kan loslaten, out of the box denkt en vernieuwende inzichten van buiten naar binnen brengt.
Onze nieuwe politie-CEO krijgt te maken met twee parallelle politieorganisaties die overlappen en soms ook botsen. In de vertrouwde Nationale Politie werken ruim 65.000 collega’s op een vaste functie met vaak een vaste werkplek waar ze veelal met vaste input een vaste output proberen te realiseren. In die veiligheidsfabriek wordt gewerkt in hiërarchisch aangestuurde processen. De organisatie is in staat om als het echt nodig is op elk uur van de dag overal in Nederland in korte tijd goed toegeruste professionals in te zetten. Ze kan opschalen en doorpakken, maar ze ziet zich geplaatst voor steeds complexere uitdagingen: van hyperdiverse wijken tot wereldwijde drugshandel en cybercriminaliteit. Dat vraagt om wendbaarheid en creativiteit. Daar zijn piramidale lijnorganisaties doorgaans niet zo sterk in.
Kracht engageren om aan veiligheid en gerechtigheid te werken.
Gelukkig is er een tweede politie, parallel aan de NP. Die transformatieve politie (TP) houdt zich op in kelders, werkt op vrijdag en waagt zich aan riskante projecten, gedreven door nieuwsgierigheid. Het zijn vaak licht onaangepaste collega’s die elkaar opzoeken en uitdagen. Je kunt geen lid worden van de TP, maar er wel bij worden uitgenodigd. Ze organiseren Tech Gyms en hackathons, klasjes over systeemdynamica en hoogbegaafden-chats. Ze bouwen losjes verbonden netwerken van gelijkgestemden. De TP is een rizoom van connecties, betekenis en beweging. Die wendbare blauwe zwerm is gevoelig voor subtiele signalen, kennisrijk en in staat snel te schakelen. De deelnemers zijn divers, soms woke, soms nerdy, soms adhd of een tikje autistisch. Ze begrijpen ondergrondse fenomenen en gedijen bij ambiguïteit. Deze zelforganiserende politie kraakte cryptocodes en nam afgeschermde handelsplatforms over, maakt low code en bracht de politie een eigen interne Google, Troi, drones en Wiqipedia. Als de nieuwe korpschef die kracht kan engageren om aan veiligheid en gerechtigheid te werken zijn we onverslaanbaar.
Bij NSOC Innovatie in Driebergen bijvoorbeeld is een innovatieruimte waar de vibe zich haast fysiek laat voelen. Bij echte koffie werd ik bevraagd door razendsnelle creatieve denkers. We spraken gekscherend over het project Aanpak Interne Machtsstructuren[1] en wisselden tips uit. Ik zag de kiemen van een Medici Effect. Disruptieve vernieuwing doet zich voor waar sterk verschillende culturen en disciplines in vertrouwen kunnen samenwerken. De schatrijke Medici-familie bracht in de veertiende eeuw in Florence kunstenaars, wetenschappers en filantropen bijeen die door creatieve kruisbestuiving de renaissance in gang zetten. Zo’n biotoop van relatieve vrijheid kan de politie onverwachte kansen geven. Zoals de onaangepaste mathematicus Alan Turing het verwoordde: Sometimes it is the people no one imagines anything of, who do the things that no one can imagine.
[1] P. Klerks (2023). Mannetjesputters schroefden een nieuwe politieorganisatie in elkaar. Cahiers Politiestudies 68: 245-252.
Geef een reactie