Het Aanjaagteam Ondermijning, onder bezielende leiding van oud-burgemeester van Tilburg Peter Noordanus, organiseerde op 23 november een webinar getiteld ‘Spotlight op Ondermijning’. Hoe voorkomen we dat jeugd afglijdt het criminele pad op? Misschien wel het belangrijkste thema voor de komende 20 jaar. Wethouder Kristian Wurz uit Aarhus (Denemarken) benadrukte het belang van ‘multi agency’-samenwerking. Hij verraste ons met gegevensdeling tussen die verschillende overheidsonderdelen, een mooie aanvulling voor de Nederlandse aanpak.
Patricia Messer-Dinissen, president van de rechtbank Oost-Brabant, belichtte het fenomeen wijkrechtbank en hoe belangrijk het is daar vroegtijdig multi-problematiek te signaleren met een adequate hulpverlening daarop. Okrah Donkor, van Triple Threat in Haarlem, liet zien dat je aan moet sluiten bij de belevingswereld van jongeren en tonen dat ze met hun talenten ook positief kunnen bijdragen aan de samenleving. Okrah gebruikt het veel beproefde middel van de sport, dat jongeren enorm kan binden. Victor Kallen, neurobioloog bij TNO, nam ons mee in het brein van een jongere. En liet zien dat deze zeer gevoelig is voor ‘peer pressure’.
Kees Buijtelaar, rector van het Bindelmeer College sloot zich hier volledig op aan. Jongeren hebben behoefte aan positieve rolmodellen. Vanuit Breda berichtte ikzelf over het project Grote Broer/Grote Zus, waarbij wordt gewerkt met verschillende rangen. Hoe hoger, hoe meer waardering. Maar ook hoe meer verantwoordelijkheid. In de hoogste rang worden leiderschapsvaardigheden van de jongere gevraagd. Zij leiden de “jonkies” in de activiteiten. En zo breien ze de cirkel rond.
Mr. Greetje Bos, wethouder Leefbaarheid, Wijkveiligheid, Financiën en Energie in Breda
Geef een reactie